Μπάτε σκύλοι αλέστε....και αλεστικά μη δίνετε

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2009

Εγώ κι ο Gauss.

Από το τελευταίο μου Post (Ανάρτηση για να κάνουμε χρήση της Ελληνικής γλώσσας) πέρασε αρκετός καιρός (περίπου 8 μήνες), ο χρόνος άλλαξε αλλά δυστυχώς αμελούσα να ανανεώσω το blog. Πρόκειται λοιπόν αμέσως μετά να ανεβάσω φωτογραφίες από το νεό μου δωμάτιο στις εστίες, για να το δει η μάνα μου. Επειδή οι περισσότεροι από του φίλους, θαυμαστές, φανατικοί αναγνώστες κλπ, μάλλον δεν τους ενδιαφέρει, ανεβάζω μερικές φωτογραφίες για εσας από το παλιό αστεροσκοπείο του Göttingen, διευθυντής του οποίου για πάνω από 40 χρόνια υπήρξε ο Γκάους.
Οριστέ και μερικά πληροφοριακά στοιχεία (για να δώσουμε ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα):
Άνοιξε πριν από λίγο καιρό τις πόρτες του μετά από περίοδο ανακαίνισης. Ο ίδιος ο Γκάους δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον τρούλο του αστεροσκοπείου, μιας και είναι λίγο πιο σύγχρονος και επιπλέον δεν τον βόλευε. Οι παρατηρήσεις του γινόταν από τη μια (τη δεξιά) από τις 2 υάλινες λωρίδες (την άλλη χρησιμοποιούσε ο άλλος διευθυντής μιας και το αστεροσκοπείο είχε πάντα 2) στις προσόψεις του κτιρίου που έχει προσανατολισμό Βορά-Νότου. Ο λόγος για τον οποίο ο Γκάους χρησιμοποιούσε τον δεξί είναι διότι από αυτόν περνάει ακριβώς ο μεσημβρινός που περνάει από το Γκαιτινγκεν.
Τα μηχανήματα δεν υπάρχουν στο κτίριο, εκτίθενται όμως σε χώρο του καινούριου αστεροσκοπείου, και το μηχάνημα που υπάρχει στον τρούλο είναι πιο σύγχρονο του Γκάους, ενώ η μπογιά περιέχει κάποιου είδους έλαιο (δυστυχώς δεν θυμάμαι ακριβώς τι) το οποίο είναι ευαίσθητο στο φως και γι' αυτό, παρότι δουλεύει, ανοίγει μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις και απαγορεύονται τα φλάς.
Στον Εσωτερικό τρούλο του χώρου υποδοχής, παρατηρούμε ζωγραφισμένα σε οικόσημα, τα ζώδια.

Η Βόρεια (και συνάμα- πω πω τι είπα πάλι ο π.....ης- κεντρική) είσοδος του κτιρίου, διακρίνονται δεξιά και αριστερά οι δύο υάλινες λωρίδες παρατήρησης. Ακριβώς ίδιες υπάρχουν και στην άλλη πρόσοψη με αποτέλεσμα να δίνουν ελευθερία παρατηρήσεων προς τις 2 κατευθύνσεις.




Η δεξιά λωρίδα παρατηρήσεων από την εξωτερική και από την εσωτερική πλευρά. Το σημείο στο οποίο ήταν στερεωμένα τα όργανα παρατηρήσεων του Γκάους. Ακριβώς σε αυτό το σημείο περνάει ο μεσημβρινός, εξ' ου και σημείο 0 (μηδέν).



Η Νότια πλεύρά και ταυτόχρονα η πιο όμορφη και γνωστή πλευρά, και μια άποψη της εσωτερικής αυλής.

Ο εσωτερικός χώρος υποδοχής με τον τρούλο στο γείσο του οποίου είναι ζωγραφισμένα τα ζώδια. Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνεται το ζώδιο του καρκίνου.

Φωτογραφία του τρούλου με το τηλεσκόπειο. Το τηλεσκόπειο είναι πιο σύγχρονο και δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Γκάους


Από αυτό το σημείο λέγεται ότι ξεκινούσε ο πρώτος τηλέγραφος μεταξύ Γκάους και του εφευρέτη του τηλέγραφου Weber. Το άλλο άκρο κατέληγε στο εργαστήριο του Βέμπερ. Λέγεται επίσης ότι την πρώτη φορά που δοκιμάστηκε, ο Γκάους έστειλε τον υπηρέτη του να ειδοποιήσει ότι έστειλε το ηλεκτρικό σήμα, και αυτός έφτασε γρηγορότερα από τον παλμό. Και τώρα ακούμε ζωντανά τη φωνή του άλλου μέσω τηλεφώνου.......

Αυτά για την ώρα. Ελπίζω από βδομάδα να έχω φωτογραφίες από το πάρκο παραγωγής (γιατί εργοστάσιο δεν είναι) της Φολκσβάγκεν στο Βολφσμπουργκ